Nakon sastanka s direktorom “Daimlera” Diterom Zekeom, njemački ministar transporta Andreas Šeuer naredio je ovom proizvođaču automobila da povuče 774.000 dizelaša s evropskog tržišta.

Naredba se odnosi na Mercedesove modele GLC i C-Klasu, koji se pridružuju već opozvanom kombiju Vito. “Mercedes” je dužan unaprijediti softver za kontrolu motora i izduvnog sistema, dok promjene komponenti nisu potrebne. Iako ove vijesti nisu dobre za “Daimler”, one ipak znače da će izbjeći visoke novčane kazne.

Povlačenje Mercedesovih automobila dolazi nakon što je njemačka Federalna agencija za transport (KBA) otkrila nedozovoljene uređaje za manipulaciju u slučaju nekih dizelskih Euro 6 motora. “Bild” piše da je više od milion automobila opremljeno takozvanim “uređajima za varanje”.

Međutim, “Daimler” i dalje odbacuje tvrdnje da je okoristio ilegalne uređaje te je najavio da će ići na sud ukoliko bude potrebno kako bi dokazao da sve radi prema zakonu. Sporni motori su prisutni samo u Evropi.

Povlačenjem vozila “Daimler” je izbjegao kaznu koja se procjenjuje na 4,4 milijarde dolara. Ekspert Arnt Elinghorst, analitičar firme “Evercore ISI” u Londonu, tvrdi da će povlačenje automobila koštati kompaniju manje od 120 miliona dolara.

Slična situacija se dogodila i prošle godine, kada je povučeno oko 3 miliona automobila zbog nadogradnje softvera. Iste probleme imale su kompanije Volkswagen i BMW.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here